Hepsi Fan Club™
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hepsi Fan Club™


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Afrikada Hip Hop Kültürü

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
ßu$é[RP]
* DeLy aDmöN *
 * DeLy aDmöN *
ßu$é[RP]


Kadın
Mesaj Sayısı : 1404
Yaş : 28
Nerden : Kayseri
Kayıt tarihi : 11/08/08

Rep Puanı
Başarı Puanı: Admin

Afrikada Hip Hop Kültürü Empty
MesajKonu: Afrikada Hip Hop Kültürü   Afrikada Hip Hop Kültürü Icon_minitimeCuma Şub. 06, 2009 8:34 pm

Afrika'da Hip Hop (African Hip hop )

Hip Hop 1980'lerin başında önce Batı Afrika'ya geliyor. Ve "anavatanına geri geldi" şeklinde coşkuyla karşılanıyor. Hip Hop kültürünün Amerika'ya ait olduğu kadar Afrika'ya da ait olduğu görüşü var. [4]

Hip ve Hop kelimelerinin Afrika'da bazı kabile dillerinde anlamı olduğu ("hip": gözünü açmak, farkına varmak. "hop": dökmek.) biliniyor ama Hip Hop isminin buralardan geldiği konusunda ortak bir görüş yok. [4]

Hip Hop/Rap kültürünün Senegambiya (Senegal ve Gambiya) geleneğinde köklerinin olduğu biliniyor. Amerika'da ilk Rapçi olarak kabul edilen ‘Afrika Bambaata’, Senegal kökenli bir sanatçı. Tassou geleneksel formunun Rap'in antik formu olduğu iddia ediliyor. Tassou, eskiden radyo ve televizyon gibi iletişim olanakların olmadığı dönemde, haberlerin yayılması işlevini gören bir şarkı formu. Hatta zaman içinde bu işi yapan Griot'lar isimli bir toplumsal grup oluşuyor. Senegalli Rapçiler kendilerini modern griot olarak tanımlıyorlar. Rap müziğini besleyen diğer bir gelenek de, kadınlarının yüzyıllardır avlularda yaptığı "Rap session"lardır. (Rap söylenen buluşma)[5]



Afrika: 1980'ler

Senegal:
Afrika için aktif bir ülke. Dakar'dan uluslararası üne sahip Rapçiler çıkıyor: MCSolaar gibi. Hip Hop kültürü 1980'lerin başında Amerika'dan geliyor. 90'larda alternatif ve popüler kanat olarak devam ediyor. 1990'larda "Positive Black Soul" (Pozitif Siyah Ruhu) tarzıyla hem politik hem popüler. Toplumun %70'inin 30 yaş altında olduğu ülkede, 2000 seçimlerinin "küçük bir devrim" sayılabilecek sonuçlarında Hip Hop kültürünün çok önemli etkisi oluyor. 1990'lardan itibaren bir gençlik hareketi haline geliyor. Rap müzik yayınlayan amatör radyolar sayesinde geniş kesimlere ulaşıyor. Rap müzik, yönetim tarafından cahil bırakılan toplum için aynı zamanda eğitim işlevi de görüyor.[6]

Ruanda:
1980'lerde radyolarla başlıyor. Yönetim tarafından tasvip edilmiyor ve ünlü Rapçi DJ Berry, Hutu hükümeti tarafından sürgüne gönderiliyor. Gana, Zaire ve Almanya'ya giden DJ Berry 1990'da ülkesine döndüğünde artık ülkesinde ve dünyada popüler. Amerikalı ve Fransız Rapçiler Ruanda'da çok popüler.

Nijerya:
Diğer Batı Afrika ülkeleri gibi 1980'lerde geliyor. Önce break dans popüler. 1990'larda Rap müzik popülerleşerek Batı müziğinin yerine geçiyor. Nijerya'dan uluslararası sanatçılar çıkıyor.

Gambiya:
Komşusu Senegal'den etkileniyor. 1999'da ulusal bir televizyon kanalı yarışma düzenliyor ve daha da gelişiyor. Hip Hop grupları iki ülkede de ünlü oluyor.

Madagaskar:
Hip Hop 1985'de break dansla geliyor. Önceleri Amerikalı grupların etkisinde: Public Enemy, MC Hammer ve Fransız BennyB takipçileri var. Sözler İngilizce ya da Fransızca. Madagaskar'da yerel tarzlardan söz edemiyoruz.



Afrika: 1990'lar

Togo:
Soul müzik üzerine kurulu aşk ve umut temaları önde. Togo kuzey ve güney olarak bölünmüş bir ülkeyken gençler bir arada yaşama özlemlerini Hip Hop kültürüyle ifade ediyor. Biraradalıklarını paylaştıkları Hip Hop kültürüyle gerçekleştirerek birleşik Togo kimliği oluşturuyorlar. Birleşik Togo umuduyla kıyafetlerde Togo bayrakları var. Önceleri hükümet tarafından tasvip edilmeyen bu durum, kısa sürede devlet tarafından (medya, sponsorluk, yarışmalar, vb.) destekleniyor ve milliyetçi bir forma dönüşmesi sağlanıyor. Bunun yanında bir kesim Amerikan tarzını taklit ediyor ama kötü örnek olarak değerlendiriliyor.

Nijer:
1998'de patlıyor; Nijer'de konuşulan farklı dillerde, yumuşak, kibar ve geleneksel müzikle harmanlanıyor. Zorla evlilik, çocuk işçiler, yolsuzluk gibi problemler hakkında muhalif sözler var. 2004'de UNICEF programına ekleniyor ve destekleniyor.

Kenya:
1990'ların başında geliyor; Raggy, R&B ve dans-pop müzikleriyle harmanlanıyor. Swahili, İngilizce ve diğer kabile dilleri kullanılıyor.

Uganda:
1990'ların ortasında başlıyor ve daha çok üniversite gençleri arasında yayılıyor.

Gana:
Gana’da Hip Hop, toplumun zengin kesimlerinde yayılıyor. Hip life -Hip Hop ve high life (zengin hayatı)- olarak adlandırılıyor ve İngilizce sözler kullanılıyor.

Güney Afrika:
Break dansla 1980'lerin sonunda geliyor.

Kongo, Tanzanya:
1990'ların ortasında geliyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hepsifanclub.forumakers.com/
B!Lqé&KıVaNç
En Kıvançqoliq Co-Admin
En Kıvançqoliq Co-Admin
B!Lqé&KıVaNç


Kadın
Mesaj Sayısı : 2846
Kayıt tarihi : 23/01/09

Rep Puanı
Başarı Puanı: 10000

Afrikada Hip Hop Kültürü Empty
MesajKonu: Geri: Afrikada Hip Hop Kültürü   Afrikada Hip Hop Kültürü Icon_minitimePaz Mart 29, 2009 6:50 pm

TEŞK CNM
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Miss. Kemer
VIP ÖzeL Üye
 VIP ÖzeL Üye
Miss. Kemer


Kadın
Mesaj Sayısı : 981
Yaş : 29
Nerden : nereye ...
Kayıt tarihi : 29/03/09

Rep Puanı
Başarı Puanı: 45

Afrikada Hip Hop Kültürü Empty
MesajKonu: Geri: Afrikada Hip Hop Kültürü   Afrikada Hip Hop Kültürü Icon_minitimeCuma Nis. 17, 2009 4:14 pm

TeSk
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
crepuscular
AşıRı AvRiLqoLiq Admin
 AşıRı AvRiLqoLiq Admin
crepuscular


Erkek
Mesaj Sayısı : 2371
Yaş : 29
Nerden : Ankara
Kayıt tarihi : 25/08/08

Rep Puanı
Başarı Puanı: Admin

Afrikada Hip Hop Kültürü Empty
MesajKonu: Geri: Afrikada Hip Hop Kültürü   Afrikada Hip Hop Kültürü Icon_minitimeÇarş. Haz. 03, 2009 9:54 pm

saol qanqa
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://hepsifanclub.forumakers.com
 
Afrikada Hip Hop Kültürü
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Hepsi Fan Club™  :: Avril Fan Eğlence :: Serbest Kürsü-
Buraya geçin: